Warmtewisselaar

| Meer

Warmtewisselaars zwembad

 
 
Koud water stroomt door de warmtewisselaar. Dat water wordt opgewarmd en stroomt daarna weer het zwemwater in. Met behulp van deze warmtewisselaar krijgt u zwemwater waarin het lekker zwemmen is. Het energieverbruik is niet erg laag maar is nog aanvaardbaar te noemen.


Een belangrijk item bij een warmtewisselaar

En dat is het vermogen van dit apparaat. Moet voldoende zijn om binnen redelijke tijd het zwemwater te kunnen opwarmen. Heeft u een zwembad dat vrij groot is, dan zal het lang duren voordat de temperatuur van het zwemwater zal toenemen.
 

De werking

Warmtewisselaar zwembadHet apparaat heeft twee circuits. In het ene stroomt koud water, in het andere heet water. Het hete water is tot stand gekomen door water te verhitten in een verwarmingsketel. Deze ketel wordt verwarmd door stookolie of gas. Het koude water gaat langs het hete water en wordt daardoor opgewarmd. Beide stromen lopen tegenovergesteld van elkaar.
 

Waar dient u op te letten

Er zijn stoffen in het zwemwater die deze wisselaar negatief beďnvloeden. Deze stoffen zijn chloor en bepaalde zouten en kunnen voor corrosie zorgen. Daarom wordt aanbevolen warmtewisselaars aan te schaffen die tegen corrosie zijn bestand. Vaak zijn dan ook warmtewisselaars gemaakt van titanium of van rvs.
 

Waar wordt de benodigde energie weggehaald?

Op de eerste plaats bij de zon. De zonnecollectoren geven hun warmte hierbij af. Is natuurlijk prima voor het milieu en ook nog eens uiterst voordelig.
Op de tweede plaats bij de CV- installatie. Het water zal bij deze manier snel opwarmen. Aan de andere kant is dit niet echt milieuvriendelijk en geeft ook niet echt een energiebesparing.
 

De voordelen

  • Snelle opwarming van het zwemwater. Als u niet elke dag gebruik maakt van uw bad is dat een prima oplossing.
  • Een warmtewisselaar is makkelijk wat het gebruik betreft.
 

Het nadeel

  • Zoals vermeld, het energieverbruik ligt op een aanvaarbaar niveau maar ook niet meer dan dat.

Warmtewisselaar zwembad