Waterkwaliteit meten

| Meer

waterbehandeling zwembad

Het doel van waterbehandeling is om de waterkwaliteit van het zwembad optimaal te houden of te verbeteren. Dat houdt dus in dat de kwaliteit gewoon goed moet zijn. Om tot een goede kwaliteit te komen is dat het voorkomen van ondermeer bacteriŽn. Deze kunnen u flink ziek maken mocht u per ongeluk zwemwater doorslikken. Om te dat te voorkomen moeten er chemicaliŽn worden toegevoegd. En iedereen kent wel chloor. Chloor is goedkoop, eenvoudig in gebruik en bijzonder effectief.
 

Enkele soorten waterbehandeling

Chloor - pH waarde zwembadDe eerste soort is de automatische pH-waarde en chloordoseerinstallatie.
De tweede soort is chloor.
De derde soort is een ozonator.
De vierde soort is de zoutwaterelectrolyse.
De vijfde soort is de ioniser bij de waterbehandeling.
De zesde soort is een UV- lamp.

 

Automatische pH en chloordoseerinstallatie als waterbehandeling

Bij deze waterbehandeling zijn diverse pluspunten aan te wijzen.
  • De kwaliteit van het zwemwater is echt perfect!
  • Het systeem meet de meting en de dosering. Dus een vertrouwd en veilig systeem.
  • Omdat deze dosering zo goed is zult u ook op de chemicaliŽn kunnen bezuinigen.
 
Deze installatie moet ook worden onderhouden. Er zijn meetcellen ingebouwd en die controleren de pH-waarde en de chloorwaarde. De meetcellen moeten wel van tijd tot tijd worden geijkt. Er kan namelijk verloop optreden waardoor de waarden anders kunnen worden dus een verkeerde dosering.
 

Chloor als waterbehandeling

Deze stof zal meteen alle organismen verbranden wanneer het in aanraking komt met het zwemwater.
 

Ozonator als waterbehandeling

Het resultaat heeft heel veel weg van UV- licht. Toch zal er chloor moeten worden toegevoegd.
 

Zoutwaterelectrolyse als waterbehandeling

Chloor ontstaat wanneer een zoutmolecule door electrolyse wordt ontbonden. Het systeem van de waterbehandeling blijft gewoon staan op de ingestelde hoeveelheid. Dat kan uiteindelijk leiden tot overproductie van chloor. Het systeem is wel betrouwbaar te maken. Dat kan door een pH-regeling er aan vast te koppelen en een redox automaat. Het water geeft dan een heerlijk zacht gevoel; een weldaad voor de huid!
 

Ioniser als waterbehandeling

Het effect is als UV en chloor. De werking is echter anders. De koperdeeltjes gaan naar de bodem in het geval van stilstaand water. Dat betekent dat er aan het oppervlak geen desinfectant meer aanwezig is. Die afwezigheid wordt dan aangevuld met chloor.
Er schuilt ook een gevaar hierbij. Mocht er te veel koper in het zwemwater zitten, en u heeft toevallig blond haar, dan kunnen uw haren een groene verkleuring oplopen.
 
uv lamp

UV-lamp als waterbehandeling

Deze lamp geeft geen stoffen af die schadelijk kunnen zijn. De werking is gelijk aan die van chloor. Voor de waterbehandeling is verder nog maar 15 procent chloor nodig.
Deze lamp gaat trouwens heel lang mee, wel 10.000 branduren.
 

Stabilisering van de waterhardheid bij waterbehandeling

Kalkafzetting en zelfs kalkaanslag ontstaan indien de hardheid van water boven de 150 dH komt. Dat kan negatieve effecten geven. Er kan aanslag in de warmtewisselaar ontstaan en zelfs verstopte filters zijn mogelijk. U kunt de hardheid onder controle houden door een bepaalde hoeveelheid antikalk toe te voegen aan uw zwemwater.
 

Een slechte pH-waarde bij waterbehandeling

Normaal moet de pH-waarde liggen tussen de 7,2 en de 7,6. Een minder goede waarde zorgt ervoor dat de onderhoudsproducten dan ook minder goed werken. Er kunnen chlooramines ontstaan. Deze zijn verantwoordelijk voor de minder aangename geurtjes. Ook kan het zelfs leiden tot neusslijmvliesirritatie.
 
pH waarde zwemwater

Met welke regelmaat moet uw zwemwater worden aangevuld?

Bij warm zwemwater zal het water snel verdampen terwij de zouten dezelfde concentraties zullen houden. Dan moet er water worden toegevoegd om weer de juiste verhouding te krijgen tussen het zwemwater en de onderhoudsproducten. Per week moet in het geval van warm water ongeveer 4 procent water worden toegevoegd.
 

Controle- apparaten

Een  apparaat ter controle van de pH-waarde en dat gebeurt natuurlijk automatisch. Daarnaast is er nog een apparaat dat automatisch het chloorgehalte controleert. Tenslotte is er dan nog een apparaat dat het chloor automatisch doseert.
 
mooie zwembaden