Filters en pompinstallaties

| Meer

Zwembadfilter

 
Zwembadfilters en zwembadpompen zijn belangrijke onderdelen van een zwembad. Filters zuiveren het zwemwater en helpen mee om het zwemwater in de juiste zwemconditie te houden. Pompen zorgen ervoor dat het zwemwater door de filters gaan.


Te beginnen met zwembadpompen

Heel belangrijk is het vermogen van de pomp. Heeft u een groot zwembad, dan moet u een pomp hebben die voldoende kracht in huis heeft.
De zwembadpomp die u moet hebben hangt verder ook weer af van het type filtersysteem.
 

Enkele soorten filters

  • ZandfilterHelemaal nieuw is het wegwerpfilter. Is bijzonder makkelijk in het gebruik. Het is een filterzak en daarin zitten enkele lagen. Is de filterzak vol, dan is het vervangen zo gebeurd. Bovendien is de prijs laag dus dit filter kent alleen maar voordelen.
  • Een cartridgefilter ofwel kaarsenfilter ofwel patronenfilter. Het filter op zich is gemaakt van papier of van kunststof. Het filter zit in de cartridge en daar stroomt het zwemwater langs. Het filter vangt de meeste vuildeeltjes op en dat komt omdat het filter de vorm heeft van een harmonika.
  • Van deze soort zijn twee typen aanwezig. Een goedkoop filterelement en een duur. Het dure element kan wel vijf jaar meegaan dus uiteindelijk bent u toch goedkoper uit dan telkens een goedkoop element aan te schaffen.
  • Een bijzonder populair zwembadfilter is nog altijd het zandfilter. Goedkoop, weinig tot geen onderhoud en makkelijk te vervangen. Het vervuilde water wordt door het zand geperst. Het schone water gaat via een buizensysteem weer het zwembad in. Bij normaal gebruik hoeft u maar een keer in de tien jaar dit type filter te vervangen.
  • Het diatomee- aardefilter. Dat is een filter van heel fijn gemalen poeder en daarmee worden de kleinste deeltjes uit het water gefiltreerd.


Het onderhoud van zwembadfilters

CartridgefilterEr zal op een gegeven moment kalkafzetting in de filters ontstaan. U moet deze met regelmaat ontkalken. Het ontkalken is belangrijk voor de optimale doorstroming.

 


Tips wat betreft de zwembadfilters

Tijdens het zwemmen is het belangrijk dat de filters in werking zijn. Want het zwemmen op zich is de grootste vervuiler.
Laat het filtersysteem tenminste acht uur per dag werken. Het zwemwater zal warmer worden waardoor er meer micro- organisme in het zwemwater komt.
Zorg dat het filtersysteem de juiste filtercapaciteit heeft. Is de capaciteit te laag, dan zal het zwemwater niet voldoende worden gezuiverd. De capaciteit die u nodig heeft hangt dus af van het volume van het bad.
 
 
Zwembadfilters